από Panagiotis » 23 Ιαν 2012 13:05
Το Leon κοντεύει να κλείσει 4ετία από την μίσθωση του και κάνω σκέψεις για το τί θα κάνω μετά.
Σκέφτομαι να μην κάνω ξανά leasing, για διάφορους λόγους. Οπότε... αγορά αυτοκινήτου.
Έχω αποφασίσει να προσανατολιστώ σε κάποιο supermini, μεταχειρισμένο 2-4 ετών, το οποίο θα πάρω μετρητοίς.
Θέλω να είναι 5θυρο, 1200 - 1400cc, με αξιοπρεπείς χώρους και δυνατότητα να κινηθεί και εκτός.
Το budget θα ήθελα να μην ξεπεράσει τις 8000 ευρώ. Θα το οδηγεί η γυναίκα μου κατά βάση.
Τί θα ήθελα: Polo, Fabia, Ibiza 1.2 TSi. Όμως αυτά είναι νεότερα και αρκετά ακριβότερα.
Ας πάμε λοιπόν στο τί βλέπω να παίζει, πάντα έχοντας στο νου ότι οι καιροί απαιτούν οικονομία σε πάγια έξοδα και κατανάλωση.
Οι επιλογές μου είναι οι ακόλουθες, με τον ανάλογο σχολιασμό:
Yaris 1.3: Αξιόπιστο, ευκολοπούλητο, χαμηλά τέλη κυκλοφορίας λόγω κυβισμού, εξαιρετικά οικονομικό στην κατανάλωση εντός πόλης, με καλούς χώρους και ευκολοδήγητο, φθηνή συντήρηση αλλά ακριβό, με φτωχό εξοπλισμό στις εκδόσεις που βρίσκεις στην αγορά μεταχειρισμένων και δε μου κάνει κλικ. Δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι αξιόλογο μέχρι 8000 ευρώ. Είχα ένα τέτοιο από 2008 - 2011.
Fiesta 1.4: Οδηγοκεντρικό (κατά τα περιοδικά), συμπαθητικούς χώρους, ωραίο στην εμφάνιση, καλό εξοπλισμό για την κατηγορία στις εκδόσεις Titanium, αλλά στα 8000 ευρώ βρίσκεις με τον κινητήρα 1.25 και πιο φτωχό εξοπλιστικά. Στα συν και η 5ετής εγγύηση.
Renault Clio 1.2 Tce: Πιο ψυχωμένο μοτέρ, ωραίο αισθητικά, διαβάζω ότι είναι καλό στην οδική συμπεριφορά, έχει καλό εξοπλισμό στις εκδόσεις Dynamic, πολύ καλές τιμές, καλό πορτ παγκάζ, χαμηλά τέλη, αλλά φοβάμαι την αξιοπιστία του και δεν ξέρω για το κόστος συντήρησης. Βρίσκεις μοντέλο 2008 με λίγα σχετικά χλμ (κάτω από 50000, ακόμη και κάτω από 30000 από ιδιώτες) και πλούσιο σε εξοπλισμό σε τιμές 7000 - 7500 ευρώ.
Opel Corsa 1.4: Δε μου αρέσει, δεν το εμπιστεύομαι, δεν έχει καλές τιμές.
Fiat Grande Punto 1.4: Μάλλον το αποκλείω για διάφορους λόγους.
Honda Jazz: Αξιόπιστο, εξαιρετικοί χώροι, καλή εγγύηση αλλά ακριβό και με μέτριο μοτέρ για τις προηγούμενες γενιές. Επίσης... άσχημο.
Ibiza 1.4: Δε μου λέει τίποτα. Δε θα με ενδιέφερε καθόλου.
Θα με ενδιέφερε η γνώμη κάποιων που έχουν εμπειρία από αμάξια της κατηγορίας.
ΥΓ: Εγώ έχω το Punto EVO το οποίο έχει την απαιτούμενη δύναμη για τα ταξίδια μου σαν επαγγελματία αλλά και για την οικογένεια και επιπλέον οι ανάγκες μας για χώρους μειώθηκαν, αφού δε χρειαζόμαστε καρότσια και παρκοκρέβατα.
«Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης, ό,τι κινείται στον κόσμον αυτόν έχει την προέλευσή του από την Ελλάδα». Ε. Καντ 1724 - 1804
Ντεν έχω πια Σέατ καρντιά μου!